Entry: Stadskantoor op busstation 5.12.04Naast de politieke soap rond onkruid en Van Vulpen, is er een ander probleem dat de gemoederen altijd maar weer kan bezighouden. En dat betreft dan alles wat met openbaar vervoer te maken heeft.


Voor een belangijk deel komt dat omdat de discussie vaak op principiële gronden wordt gevoerd. De Bus-doctrine lijkt verrassend veel op de Bush-doctrine: "if you are not with us, you are against us". Terwijl je zoveel meer kunt bereiken door even afstand te nemen. Zelf ontwikkel ik steeds meer de gewoonte om, al gaat het om een enkele verkeersdrempel, de kaart van heel Haarlem te pakken en dan de vraag te stellen: "wat is er nu eigenlijk aan de hand?". 
Een bus is een weerbarstig ding. Nu eens goed vol, dan weer leeg. Laat je de lege weg, dan worden de volle leger, verdien je minder geld, dus laat je de minst drukke haltes maar weg, krijg je nog minder mensen in de bus, worden de lege nog leger dus de volle ook, en zo raak je in een neerwaartse spiraal steeds verder van huis. Dat heeft te maken met het feit dat als we die enkele keer buiten de spits eens met de bus willen en tegen onze verwachting staat ie er dan niet of vertrekt ie pas over een uur, dan zijn velen onder ons voor een half jaar weer van het OV genezen.
Deskundigen beweren dat de overstaphalte Tempelierstraat zijn langste tijd gehad heeft en niet meer past in het concept van "HOV, ofwel "Hoogwaardig Openbaar Vervoer". Indien we dat verzamelpunt van lijnbussen verplaatsen naar een plek waar de reiziger eenvoudig en zonder wachten op de ZuidTangent kan overstappen, zijn we in een keer een groot deel van de dubbeling van stads- en lijnbussen door de binnenstad verlost.  Een goede locaties daarvoor zou het winkelcentrum Schalkwijk zijn geweest, maar dat is een gepasseerd station. Een andere mogelijkheid is de noordpunt van het TYBB-terrein, maar een nadeel van die plek is dat er behalve overstappen verder niet zoveel te doen is. Vandaar dat we nu de enig overgebleven kans moeten grijpen die het nieuwe Stadskantoor ons biedt.
Vanuit de regio kunnen dan de 1100 ambtenaren, vermeerderd met de duizenden kantoormedewerkers die in 023 komen te werken, met de lijnbus komen. Aangezien in mijn voorstel de lijnbussen eveneens worden ingezet als wijkbussen (zogenaamde "feeders") op het tracé tot aan het Stadskantoor, en veel van deze reizigers ófwel naar het centrum, dan wel naar Haarlem NS willen, moet je daar een zeer betrouwbare overstap maken, anders werkt het niet. Laat daarom de ZuidTangent op het stuk van het Stadskantoor tot aan Haarlem NS een dubbele dienstregeling draaien, dan hoef je nooit te wachten.
Een dubbele frequentie is een dure grap, maar een veelvoud daarvan bespaar je doordat er in beginsel geen enkele van uit het zuiden komende lijnbus meer door de binnenstad hoeft, alleen de stadsbussen als de 2 en de 4 vegen dan in een rustig gangetje alle passagiers vanuit de wijken west, zuid en oost direct naar het centrum. Scheelt miljoenen, scheelt tonnen aan NO2 en fijne stofdeeltjes. Alle lijnen vanuit de buurgemeentes komen zo bij het busstation onder het STadskantoor semen, de mensen stappen aan de andere kant van een langsperron over op een iedere 3 minuten gereedstaande Zuidtangent, die onmiddelijk richting centrum en Haarlem NS vertrekt. Dat is het idee, en het zou prima kunnen werken.
overzicht lijnbussen

Al wat er voor nodig is, is het programma voor een busstation opstellen en verenigen met het programma van eisen voor het Stadskantoor. De investering hoeft niet hoog te zijn, een busstation onder een gebouw (dubbel grondgebruik), stel dat het een extra investering vergt van 10 miljoen euro, dan heb je de kosten er binnen een 10 jaar uitverdiend. Oh ja, en passant natuurlijk ook die gratis ringlijn in SChalkwijk aanleggen, dat zou het (betaalde) gebruik van de ZUidtangent enorm doen toenemen. Verder moet de bus weer door de Churchill-laan en moet Oosterduin beter ontsloten worden. De lijn naar Znadvoort rijdt natuurlijk langs hotel Haarlem-Zuid, en het Carlton hotel aan het Ferderikspark.

   0 comments

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments