Entry: Frederikspark en Reinaldapark 21.1.04Geen twee parken in Haarlem zijn meer van elkaar verschillend dan Het Frederikspark en het Burgemeester Reinaldapark. Maar er zijn ook overeenkomsten: beide kennen een roerige, om niet te zeggen beroerde geschiedenis, beide parken zijn de afgelopen twee jaar in rustiger vaarwater terechtgekomen, beide parken staan nu nummer één en twee op de herstellijst van grootschalige groenprojecten periode 2005-2010.


Allereerst het Frederikspark. Ik moet de verantwoordelijke wethouders Jur Visser en Berny Martini echt een pluim geven dat ze gehoor hebben gegeven aan de niet aflatende maatschappelijke druk om de onzalige villaprojecten te schrappen. En een volgende pluim omdat ze een startkapitaal van een kwart miljoen euro beschikbaar stellen, geheel conform de wens van D66, om een eerste slag te maken met het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor een volledige restauratie van dit Rijksmonumentale park is echter maar liefst 2 miljoen euro nodig.

Vandaar dat dezelfde wethouders er hard voor hebben geknokt dat dezelfde wethouders er hard voor hebben geknokt dat het Frederikspark nu tenminste als eerste aan de beurt komt om aangepakt te worden, waarbij we hopen dat het Rijk een derde van de kosten bijdraagt. Alle kans dus dat niet alleen de omwonenden, maar ook alle andere gebruikers van dit ooit als speelweide bedoelde park over een jaar of vijf van een in glorie hersteld Frederikspark kunnen genieten. Waarmee D66, dat wil ik toch wel even zeggen, met hulp van veel andere partijen, een verkiezingsbelofte gaat inlossen.

  Toegegeven, het Reinaldapark is geheel onterecht altijd een beetje een stiefkindje geweest van de discussie rond het grootschalig groen. Dit grootste park van Haarlem ligt een beetje aan de rand van de stad, losgesneden van de groenarme Slachthuisbuurt door de drukke Prins Bernhardlaan. Het duurde jaren en vergde miljoenen voordat de gemeente de voormalige huisvuilstort, na eerst de de zaak verergerd te hebben door het vuil met grond te vermengen, afdekte met een laag aarde.

De oorspronkelijke plannen zijn slechts deels uitgevoerd, en het park heeft zich nooit voluit kunnen ontwikkelen tot een park met een hoogwaardig recreatieve functie. Vandaar dat het park altijd lijdzaam plaats moest bieden aan "hete aardappels" als het stadion, oefensportvelden, de moskee, en nu ook weer aan een onderwijsfunctie. Nu de wegslinkende aardelaag zo dun wordt dat er maatregelen moeten worden getroffen, wil men niet in contact komen met de vervuiling, moeten we de gelegenheid aangrijpen om het park een facelift te geven. En gelukkig, in de periode 2005-2010 wordt daar geld voor gereserveerd. Liefst 3,3 miljoen euro is nodig om het park na al die jaren alsnog te herstellen en af te maken. Het is twijfelachtig of dit volle bedrag haalbaar is, maar dat het Reinaldapark nu nummer twee op de lijst van elf groenprojecten staat stemt mij in ieder geval erg hoopvol.

   0 comments

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments