<< December 2003 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

   
elke 10 min
CV van Fedde Reeskamp

2002-2006
D66-Raadslid gemeente Haarlem
Portefeuille:
Rekenkamercommissie
Stadsreiniging
Verkeer & Vervoer
Onderhoud Openbare Ruimte
Financiën
Personeel & Organisatie

2002
Campagnecoördinator GR-verkiezingen

1999-2001
D66-Klankbordgroep Stadsontwikkeling & Beheer

1991-heden
Lid D66

Naast mijn raadslidmaatschap ben ik architect.
Landelijk en lokaal heb ik altijd gestemd, meestal groenig, vanaf begin jaren '80 natuurlijk altijd D66.

Waarom D66? Om eerlijk te zeggen: het kriebelt me wel eens dat D66 nog maar een handvol zetels telt. Maar ja... De SP en GroenLinks zijn me te dogmatisch, te gelovig. Het CDA juist weer te veel van de kool en de geit. VVD en PvdA: uitstekende volkspartijen die echter beide missen wat D66 als enige partij wél heeft: een soort niet aflatende maatschappelijke nieuwsgierigheid, durf tot onafhankelijk denken, het vermogen om te twijfelen.

Dat laatste is electoraal niet altijd een pre. Maar ook dat vind ik nu juist zo aardig, D66-ers liggen daar niet zo wakker van. Door de inhoudelijke kwaliteit van de volksvertegenwoordigers tellen onze zetels vaak voor twee, als het om invloed gaat. Mijn grootste politieke wens lijkt heel eenvoudig te vervullen, maar is dat niet: het betreft de naam D66. Met onze naam zitten we de inhoud in de weg. Daar moeten we dus van af. Gewoon Democraten.

Voor wat betreft Haarlem: onze stad zit ambtelijk te ruim in het pak. Iedereen is van goede wil, maar door het aantal ambtenaren zijn er teveel afstemmingsverliezen. Tegelijkertijd: alleen met voorzichtig beleid kan dat aantal worden teruggebracht, anders raakt onze stad in een slip waar we niet uitkomen.
ALs dat eenmaal gebeurd is, dan komen er miljoenen euro's vrij, geld dat in voor Haarlemmers zichtbare dingen besteed kan worden. Wat die zaken zijn, is voor iedereen zonneklaar.

Oh ja, ik ben van bouwjaar 1959. In de Jordaan geboren, via Amstelveen, Heemskerk, Bussum, Delft, Haïfa, Delft, Amsterdam, Zutphen, Londen (Hainault, Golders Green, Barnes) in 1990 in Haarlem neergestreken. In Haarlem in de Vijfhoek gewoond, op Het Korte Spaarne, en nu in de Zuiderhout.
Voor mij is Haarlem onbetwist één van de plezierigste plaatsen om te leven.
raadsleden wethouder maarten divendal jaap pop berny martini pieter barnhoorn ruud grondel jur visser mimi rietdijk oktay özcan jan nieuwenburg hans klaassen paul marselje jonck verhagen wim catsman ria keesstra-tiggelman marja funnekotter-noordam martin hagen chris van velzen jan pieter van vulpen lia blesgraaf-belterman stan kaatee katee arjen overbeek marianne zoon pieter elbers hilde van der molen jetske cnossen wietse van dijk marco bij de vaate paul moltmaker frans willem lantink ali oass tahsin onur mustafa öcal mirjam rasoelbaks teus vreugdehil cornelie raeven willem seelen marie therese meijs anita de jong ada walters rineke mesman lukas mulder motie van wantrouwen interpellatie cda groenlinks stadspartij leefbaar haarlem lijst de vries lijst raeven democraten haarlem partij van de arbeid vvd cornelis mooij hans berkhout jan ruben jan vegter mkb haarlem industriekring haarlem kamer van koophandel centrummanagement eye-opener ubbo van der blom joost van eijsden gisele ideler jelle meijdam cornelis mooij sp? patrick poelman louise van zetten sjoukje reeskamp libben reeskamp fons hoenderdos wouter stigter guus sprokkereef wim van seggelen ben nijman grondbedrijf arnout heemskerk frans van den berg richard hoving richard voorneman klaas meijer marco visser glenn mellonius dineke lentz bart witmond hélène steenhoff margo rol vinco prizmic peter schouten martin de vries erik haverkorn tiny van hoeyen jaap moerman menno herstel casper van boltaringen marleen barth martijn de rijk jan gorgels wijkraad wijkraden dualisme gestapo dik hulsebos henk sloos boudewijn bach chris brunner verover henny jellema pieter karsdorp rike ruiter van kooten knipper hannenberg de bruin brons onthulling gedenkteken inspectie openbare orde en veiligheid ioov rob dumont reptielenopvang veerplas hfc stadion fietsersbond fb jan de ridder marijke lodeweegs wijkradenbinnenstad cami moskee minaret selimiye zomerzone spoorzone joost van eijsden marco visser
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:rss feed21.12.03
Welkom in de wondere wereld van de Haarlemse gemeenteraadspolitiek...

Verontwaardigd achtergrondartikel in het Haarlems Dagblad van zaterdag 20 december, aangaande het feit dat de gemeenteraad niet de extra saneringskosten Appelaarcomplex aan de kaak stelde.  Niet door de minste geschreven, ik heb altijd genoten van de goed onderbouwde, pittige stukjes die ze vroeger veel vaker schreef.


Toch verraadt het artikel dit keer, dat redactiechef Janette Luichies het dossier “Appelaar” de laatste tijd niet meer op de voet gevolgd heeft, dan wel dat de Rekenkamercommissie in het uitdragen van haar missie nog zendelingenwerk te verrichten heeft. Alhoewel, er is toch een persbericht uitgegaan, en burgemeester Pop heeft 12 november nog wel gesteld: “...Wat nu vooral belangrijk is, is dat de raad zijn rol als controleur van het uit te voeren beleid goed invult. De rekenkamer is hiervoor het instrument bij uitstek. De goede start die de rekenkamer gemaakt heeft laat zien, dat deze rol van de raad van zeer veel betekenis is. In dit kader past ook het aangekondigde onderzoek van de rekenkamer naar de drie grotere bouwprojecten. Voor de projecten waarmee wij nog moeten starten kunnen de resultaten van dit onderzoek van nut zijn. ...” Veel meer kan je niet doen.


De Rekenkamercommissie, een belangrijk controlerend instrument in handen van de Gemeenteraad, heeft nota bene in alle openheid twee maanden geleden aan het college van B&W meegedeeld betreffende onder andere de Appelaar een onderzoek naar al díe aspecten te zullen starten, die in tijd vóór het afsluiten van het contract hebben gelegen. Al die vragen die Luichies in haar artikel stelt, komen daarbij  hoogstwaarschijnlijk aan bod. Het is immers ingewikkelde materie, waarbij de gemeenteraad haar verantwoordelijkheid tegenover de Haarlemse burger beter opneemt door de Rekenkamercommissie een diepgaand onderzoek te doen verrichten, dan door mee te huilen met de wolven in het bos.


Ik kan me vaag herinneren dat Janette Luichies en Monique van Hoogstraten in een gezamenlijk artikel de vloer aanveegden met de opstelling van de raad inzake de toenmalige chaos rond het RIO en de Sociale Dienst. “Raad, kom met feiten, data, correspondentie, voordat je ach en wee roept” was toen de terechte strekking van het voorpagina-artikel. Voor de Appelaar komt er nu zo’n onderzoek, onder regie van de onafhankelijke Rekenkamercommissie,  en prompt schrijft het HD dat het schande is dat de raad géén ach en wee roept. Makkelijk hoor. Waar zijn toch die journalisten van weleer, journalisten met olifantengeheugens? Bestaan ze nog? Of moeten we dan bij de kwaliteitskranten zijn?


O ja, over de beslotenheid. Dat is voor mij ook niet helemaal te doorgronden. Ik schat dat in twee derde van de gevallen beslotenheid geen enkel doel dient, en ik ben daarom van mening, dat alle notulen van besloten vergaderingen eigenlijk standaard in de commissie Algemene Bestuurszaken moeten worden behandeld, om vast te stellen of geheimhouding nog wel nodig is. Want op dat punt heeft Luichies helemaal gelijk: dit college heeft, juist onder druk van D66, beloofd om open  met de Haarlemse bevolking te communiceren, en in die belofte komt duidelijk de klad. Het hoeft niet zo te zijn dat de media keer op keer met  WOB (Wet Openbaarheid Bestuur) procedures hoeven te schermen. Goed dat zij daar de vinger op legt.


 


Posted at 21.12.03 by reeskamp

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry