<< December 2004 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

   
elke 10 min
CV van Fedde Reeskamp

2002-2006
D66-Raadslid gemeente Haarlem
Portefeuille:
Rekenkamercommissie
Stadsreiniging
Verkeer & Vervoer
Onderhoud Openbare Ruimte
Financiën
Personeel & Organisatie

2002
Campagnecoördinator GR-verkiezingen

1999-2001
D66-Klankbordgroep Stadsontwikkeling & Beheer

1991-heden
Lid D66

Naast mijn raadslidmaatschap ben ik architect.
Landelijk en lokaal heb ik altijd gestemd, meestal groenig, vanaf begin jaren '80 natuurlijk altijd D66.

Waarom D66? Om eerlijk te zeggen: het kriebelt me wel eens dat D66 nog maar een handvol zetels telt. Maar ja... De SP en GroenLinks zijn me te dogmatisch, te gelovig. Het CDA juist weer te veel van de kool en de geit. VVD en PvdA: uitstekende volkspartijen die echter beide missen wat D66 als enige partij wél heeft: een soort niet aflatende maatschappelijke nieuwsgierigheid, durf tot onafhankelijk denken, het vermogen om te twijfelen.

Dat laatste is electoraal niet altijd een pre. Maar ook dat vind ik nu juist zo aardig, D66-ers liggen daar niet zo wakker van. Door de inhoudelijke kwaliteit van de volksvertegenwoordigers tellen onze zetels vaak voor twee, als het om invloed gaat. Mijn grootste politieke wens lijkt heel eenvoudig te vervullen, maar is dat niet: het betreft de naam D66. Met onze naam zitten we de inhoud in de weg. Daar moeten we dus van af. Gewoon Democraten.

Voor wat betreft Haarlem: onze stad zit ambtelijk te ruim in het pak. Iedereen is van goede wil, maar door het aantal ambtenaren zijn er teveel afstemmingsverliezen. Tegelijkertijd: alleen met voorzichtig beleid kan dat aantal worden teruggebracht, anders raakt onze stad in een slip waar we niet uitkomen.
ALs dat eenmaal gebeurd is, dan komen er miljoenen euro's vrij, geld dat in voor Haarlemmers zichtbare dingen besteed kan worden. Wat die zaken zijn, is voor iedereen zonneklaar.

Oh ja, ik ben van bouwjaar 1959. In de Jordaan geboren, via Amstelveen, Heemskerk, Bussum, Delft, Haïfa, Delft, Amsterdam, Zutphen, Londen (Hainault, Golders Green, Barnes) in 1990 in Haarlem neergestreken. In Haarlem in de Vijfhoek gewoond, op Het Korte Spaarne, en nu in de Zuiderhout.
Voor mij is Haarlem onbetwist één van de plezierigste plaatsen om te leven.
raadsleden wethouder maarten divendal jaap pop berny martini pieter barnhoorn ruud grondel jur visser mimi rietdijk oktay özcan jan nieuwenburg hans klaassen paul marselje jonck verhagen wim catsman ria keesstra-tiggelman marja funnekotter-noordam martin hagen chris van velzen jan pieter van vulpen lia blesgraaf-belterman stan kaatee katee arjen overbeek marianne zoon pieter elbers hilde van der molen jetske cnossen wietse van dijk marco bij de vaate paul moltmaker frans willem lantink ali oass tahsin onur mustafa öcal mirjam rasoelbaks teus vreugdehil cornelie raeven willem seelen marie therese meijs anita de jong ada walters rineke mesman lukas mulder motie van wantrouwen interpellatie cda groenlinks stadspartij leefbaar haarlem lijst de vries lijst raeven democraten haarlem partij van de arbeid vvd cornelis mooij hans berkhout jan ruben jan vegter mkb haarlem industriekring haarlem kamer van koophandel centrummanagement eye-opener ubbo van der blom joost van eijsden gisele ideler jelle meijdam cornelis mooij sp? patrick poelman louise van zetten sjoukje reeskamp libben reeskamp fons hoenderdos wouter stigter guus sprokkereef wim van seggelen ben nijman grondbedrijf arnout heemskerk frans van den berg richard hoving richard voorneman klaas meijer marco visser glenn mellonius dineke lentz bart witmond hélène steenhoff margo rol vinco prizmic peter schouten martin de vries erik haverkorn tiny van hoeyen jaap moerman menno herstel casper van boltaringen marleen barth martijn de rijk jan gorgels wijkraad wijkraden dualisme gestapo dik hulsebos henk sloos boudewijn bach chris brunner verover henny jellema pieter karsdorp rike ruiter van kooten knipper hannenberg de bruin brons onthulling gedenkteken inspectie openbare orde en veiligheid ioov rob dumont reptielenopvang veerplas hfc stadion fietsersbond fb jan de ridder marijke lodeweegs wijkradenbinnenstad cami moskee minaret selimiye zomerzone spoorzone joost van eijsden marco visser
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:rss feed5.12.04
Stadskantoor op busstation

Naast de politieke soap rond onkruid en Van Vulpen, is er een ander probleem dat de gemoederen altijd maar weer kan bezighouden. En dat betreft dan alles wat met openbaar vervoer te maken heeft.
Voor een belangijk deel komt dat omdat de discussie vaak op principiële gronden wordt gevoerd. De Bus-doctrine lijkt verrassend veel op de Bush-doctrine: "if you are not with us, you are against us". Terwijl je zoveel meer kunt bereiken door even afstand te nemen. Zelf ontwikkel ik steeds meer de gewoonte om, al gaat het om een enkele verkeersdrempel, de kaart van heel Haarlem te pakken en dan de vraag te stellen: "wat is er nu eigenlijk aan de hand?". 
Een bus is een weerbarstig ding. Nu eens goed vol, dan weer leeg. Laat je de lege weg, dan worden de volle leger, verdien je minder geld, dus laat je de minst drukke haltes maar weg, krijg je nog minder mensen in de bus, worden de lege nog leger dus de volle ook, en zo raak je in een neerwaartse spiraal steeds verder van huis. Dat heeft te maken met het feit dat als we die enkele keer buiten de spits eens met de bus willen en tegen onze verwachting staat ie er dan niet of vertrekt ie pas over een uur, dan zijn velen onder ons voor een half jaar weer van het OV genezen.
Deskundigen beweren dat de overstaphalte Tempelierstraat zijn langste tijd gehad heeft en niet meer past in het concept van "HOV, ofwel "Hoogwaardig Openbaar Vervoer". Indien we dat verzamelpunt van lijnbussen verplaatsen naar een plek waar de reiziger eenvoudig en zonder wachten op de ZuidTangent kan overstappen, zijn we in een keer een groot deel van de dubbeling van stads- en lijnbussen door de binnenstad verlost.  Een goede locaties daarvoor zou het winkelcentrum Schalkwijk zijn geweest, maar dat is een gepasseerd station. Een andere mogelijkheid is de noordpunt van het TYBB-terrein, maar een nadeel van die plek is dat er behalve overstappen verder niet zoveel te doen is. Vandaar dat we nu de enig overgebleven kans moeten grijpen die het nieuwe Stadskantoor ons biedt.
Vanuit de regio kunnen dan de 1100 ambtenaren, vermeerderd met de duizenden kantoormedewerkers die in 023 komen te werken, met de lijnbus komen. Aangezien in mijn voorstel de lijnbussen eveneens worden ingezet als wijkbussen (zogenaamde "feeders") op het tracé tot aan het Stadskantoor, en veel van deze reizigers ófwel naar het centrum, dan wel naar Haarlem NS willen, moet je daar een zeer betrouwbare overstap maken, anders werkt het niet. Laat daarom de ZuidTangent op het stuk van het Stadskantoor tot aan Haarlem NS een dubbele dienstregeling draaien, dan hoef je nooit te wachten.
Een dubbele frequentie is een dure grap, maar een veelvoud daarvan bespaar je doordat er in beginsel geen enkele van uit het zuiden komende lijnbus meer door de binnenstad hoeft, alleen de stadsbussen als de 2 en de 4 vegen dan in een rustig gangetje alle passagiers vanuit de wijken west, zuid en oost direct naar het centrum. Scheelt miljoenen, scheelt tonnen aan NO2 en fijne stofdeeltjes. Alle lijnen vanuit de buurgemeentes komen zo bij het busstation onder het STadskantoor semen, de mensen stappen aan de andere kant van een langsperron over op een iedere 3 minuten gereedstaande Zuidtangent, die onmiddelijk richting centrum en Haarlem NS vertrekt. Dat is het idee, en het zou prima kunnen werken.
overzicht lijnbussen

Al wat er voor nodig is, is het programma voor een busstation opstellen en verenigen met het programma van eisen voor het Stadskantoor. De investering hoeft niet hoog te zijn, een busstation onder een gebouw (dubbel grondgebruik), stel dat het een extra investering vergt van 10 miljoen euro, dan heb je de kosten er binnen een 10 jaar uitverdiend. Oh ja, en passant natuurlijk ook die gratis ringlijn in SChalkwijk aanleggen, dat zou het (betaalde) gebruik van de ZUidtangent enorm doen toenemen. Verder moet de bus weer door de Churchill-laan en moet Oosterduin beter ontsloten worden. De lijn naar Znadvoort rijdt natuurlijk langs hotel Haarlem-Zuid, en het Carlton hotel aan het Ferderikspark.


Posted at 5.12.04 by reeskamp

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry