<< October 2004 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

   
elke 10 min
CV van Fedde Reeskamp

2002-2006
D66-Raadslid gemeente Haarlem
Portefeuille:
Rekenkamercommissie
Stadsreiniging
Verkeer & Vervoer
Onderhoud Openbare Ruimte
Financiën
Personeel & Organisatie

2002
Campagnecoördinator GR-verkiezingen

1999-2001
D66-Klankbordgroep Stadsontwikkeling & Beheer

1991-heden
Lid D66

Naast mijn raadslidmaatschap ben ik architect.
Landelijk en lokaal heb ik altijd gestemd, meestal groenig, vanaf begin jaren '80 natuurlijk altijd D66.

Waarom D66? Om eerlijk te zeggen: het kriebelt me wel eens dat D66 nog maar een handvol zetels telt. Maar ja... De SP en GroenLinks zijn me te dogmatisch, te gelovig. Het CDA juist weer te veel van de kool en de geit. VVD en PvdA: uitstekende volkspartijen die echter beide missen wat D66 als enige partij wél heeft: een soort niet aflatende maatschappelijke nieuwsgierigheid, durf tot onafhankelijk denken, het vermogen om te twijfelen.

Dat laatste is electoraal niet altijd een pre. Maar ook dat vind ik nu juist zo aardig, D66-ers liggen daar niet zo wakker van. Door de inhoudelijke kwaliteit van de volksvertegenwoordigers tellen onze zetels vaak voor twee, als het om invloed gaat. Mijn grootste politieke wens lijkt heel eenvoudig te vervullen, maar is dat niet: het betreft de naam D66. Met onze naam zitten we de inhoud in de weg. Daar moeten we dus van af. Gewoon Democraten.

Voor wat betreft Haarlem: onze stad zit ambtelijk te ruim in het pak. Iedereen is van goede wil, maar door het aantal ambtenaren zijn er teveel afstemmingsverliezen. Tegelijkertijd: alleen met voorzichtig beleid kan dat aantal worden teruggebracht, anders raakt onze stad in een slip waar we niet uitkomen.
ALs dat eenmaal gebeurd is, dan komen er miljoenen euro's vrij, geld dat in voor Haarlemmers zichtbare dingen besteed kan worden. Wat die zaken zijn, is voor iedereen zonneklaar.

Oh ja, ik ben van bouwjaar 1959. In de Jordaan geboren, via Amstelveen, Heemskerk, Bussum, Delft, Haïfa, Delft, Amsterdam, Zutphen, Londen (Hainault, Golders Green, Barnes) in 1990 in Haarlem neergestreken. In Haarlem in de Vijfhoek gewoond, op Het Korte Spaarne, en nu in de Zuiderhout.
Voor mij is Haarlem onbetwist één van de plezierigste plaatsen om te leven.
raadsleden wethouder maarten divendal jaap pop berny martini pieter barnhoorn ruud grondel jur visser mimi rietdijk oktay özcan jan nieuwenburg hans klaassen paul marselje jonck verhagen wim catsman ria keesstra-tiggelman marja funnekotter-noordam martin hagen chris van velzen jan pieter van vulpen lia blesgraaf-belterman stan kaatee katee arjen overbeek marianne zoon pieter elbers hilde van der molen jetske cnossen wietse van dijk marco bij de vaate paul moltmaker frans willem lantink ali oass tahsin onur mustafa öcal mirjam rasoelbaks teus vreugdehil cornelie raeven willem seelen marie therese meijs anita de jong ada walters rineke mesman lukas mulder motie van wantrouwen interpellatie cda groenlinks stadspartij leefbaar haarlem lijst de vries lijst raeven democraten haarlem partij van de arbeid vvd cornelis mooij hans berkhout jan ruben jan vegter mkb haarlem industriekring haarlem kamer van koophandel centrummanagement eye-opener ubbo van der blom joost van eijsden gisele ideler jelle meijdam cornelis mooij sp? patrick poelman louise van zetten sjoukje reeskamp libben reeskamp fons hoenderdos wouter stigter guus sprokkereef wim van seggelen ben nijman grondbedrijf arnout heemskerk frans van den berg richard hoving richard voorneman klaas meijer marco visser glenn mellonius dineke lentz bart witmond hélène steenhoff margo rol vinco prizmic peter schouten martin de vries erik haverkorn tiny van hoeyen jaap moerman menno herstel casper van boltaringen marleen barth martijn de rijk jan gorgels wijkraad wijkraden dualisme gestapo dik hulsebos henk sloos boudewijn bach chris brunner verover henny jellema pieter karsdorp rike ruiter van kooten knipper hannenberg de bruin brons onthulling gedenkteken inspectie openbare orde en veiligheid ioov rob dumont reptielenopvang veerplas hfc stadion fietsersbond fb jan de ridder marijke lodeweegs wijkradenbinnenstad cami moskee minaret selimiye zomerzone spoorzone joost van eijsden marco visser
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:rss feed22.10.04
HFC-Haarlem Stadion komt maar niet van de grond

Het is nu alweer anderhalf jaar geleden dat de raad met een meerderheid van één stem het "groene" licht gaf aan de bouw van het omstreden multifunctionele stadion in de Zuiderpolder. In deze anderhalf jaar is bijna niets gebeurd.
Imca legt de zwarte piet een beetje bij de Haarlemse VVD, bij de ambtenaren van afdeling Vastgoed, bij de 'politiek'. Onzin natuurlijk. De op zich niet zo denderende voorstellen van de VVD maakten het project eerder goedkoper dan duurder. De ambtenaren moeten er op toezien dat aan de door de raad vastgestelde en door Imca onderschreven randvoorwaarden wordt voldaan. Er is dus iets anders aan de hand. Bergijp me overigens goed, met IMCA is niets mis, het door hun ontwikkelde "Oostpoort Centre" overstijgt in kwaliteit alles wat in de kantoorbouw de laatste decennia in Haarlem is gerealiseerd. Een gebouw van ongekende allure. Ook van het Imca-stadionplan hebben we altijd gezegd: "de kwaliteit van een Rolls-Royce, maar helaas wel fout geparkeerd."
De markt voor kantoorruimte is op het ogenblik gewoon niet best, daar hoeven we elkaar niet de schuld voor te geven. Hoewel het begin van de jaren 90 liet zien dat leegstand in twee-drie jaar kan omslaan in een tekort, is het voor een ontwikkelaar veel te riskant om nu te bouwen. En zonder kantoren geen stadion, zonder stadion geen kantoren. Misschien wacht Imca op betere tijden, die ongetwijfeld over een jaar of 3 of 4 weer zullen aanbreken, alvorens de besprekingen met Barnhoorn af te ronden.
Door D66 is dit sur-place scenario twee-en-half jaar geleden al bij de raad onder de aandacht gebracht. Helaas, het HFC Haarlem stadion, als het er al ooit van komt, zal niet eerder dan 2010-2011 gerealiseerd kunnen worden. Wethouder Barnhoorn, die zijn eerste collegejaar het nog wel eens had over de "Haarlemse ziekte" en "typisch D66-truukjes", hult zich sinds juni in oorverdovend stilzwijgen.
Jammer, want D66 heeft altijd volgehouden dat de Waarderpolderlocatie een goed alternatief zou zijn geweest. Het door D66 en GLH ontwikkelde plan bevatte onder grasmatniveau ruime mogelijkheden voor de wat grovere detailhandel, zodat zich voor tienduizenden vierkante meters goed een meubelboulevard-achtig geheel had kunnen ontwikkelen. Ook hadden D66 en GLH scherpomlijnde ideeën om de bouw gefaseerd aan te pakken, zodat kantoren in een later stadium, bij een wat betere vastgoedmarkt, ontwikkeld hadden kunnen worden.

plan D66 + GLH

Samen met IKEA zou dat tot een economisch vitaal gebied hebben kunnen uitgroeien. Een dergelijke ontwikkeling is in de Zuiderpolder, aan de andere kant van de spoorlijn, ligt maatschappelijk lastiger. Intussen heeft het college zich met de aanpak van de viaducten definitief in een planologisch stikmat geplaatst en lijkt ons plan geen optie meer.
D66 heeft anderhalf jaar geleden met pijn in ons groene hart gezegd bij een raadsmeerderheid loyaal aan de Zuiderpolderlocatie te zullen meerwerken. D66 heeft daaraan echter toegevoegd dat indien Barnhoorn en IMCA, op grond van de gemaakte afspraken, er niet tijdig in slagen een waterdichte realisatieovereenkomst te ondertekenen, de hele zaak terug naar de gemeenteraad gestuurd dient te worden. Daar komt nu bij, dat er geen vanzelfsprekende raadsmeerderheid voor de Zuiderpolderlocatie aanwezig is. Wat mij persoonlijk (nog geen fractiestandpunt) betreft is de raadsvergadering op 1 december 2004 een mooi moment om één en ander te agenderen. We kennen immers allemaal de ellende die we over ons en de stad afroepen als we projecten zonder maatschappelijk en politiek draagvlak kost wat het kost door proberen te zetten. De eerste projectontwikkelaar die daarmee gediend zou zijn moet nog gevonden worden.

Posted at 22.10.04 by reeskamp

j.f. hoefman
November 26, 2004   11:04 PM PST
 
Beste heer Blogt, ik heb uw artikel gelezen en ik begrijp uw standpunt wat betreft het maatschapelijk draagvlak, maar is het niet zo dat de oostelijke toegang tot haarlem momenteel erg verloederd is en imca tenminste voor een waardigere toegang zorgt, tevens gaat u voorbij aan het belang van de realisatie voor de voetbalclub haarlem die afhankelijk is van dit project. Verder complimenten voor de verzorgde site het is goed dat raadsleden zo openlijk hun standpunt geven
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry